fit swimmer training by himself min

Beneficiile Înotului

Sportul este vital în viața oamenilor și nu ar trebui să lipsească. Mișcarea în viața noastră aduce numeroase beneficii atât pentru corp cât și pentru minte, așa cum spune și celebrul proverb din latină: ‘Mens sana in corpora sano’’. Indiferent de vârstă activitatea fizică este necesară pentru sănătate. Fie că practicăm sportul de performanță, că mergem la o sală de fitnes, că alergăm în jurul casei sau pur și simplu facem câteva exerciții fizice acasă, important este să facem mișcare fizică regulat și să facem din acest lucru un stil de viață. Activitatea fizică menține bunăstarea fizică și psihică și poate reprezenta cheia fericirii.

Experții ne recomandă orice fel de activitate fizică. Înotul a devenit extrem de popular în rândul iubitorilor de sport și nu numai. Reprezintă o obțiune excelentă atât pentru copii cât și pentru adulți și vârstnici. Avantajul principal este că se poate practica oricând pe parcursul anului, atât în aer liber cât și în sală. Un alt avantaj extrem de important este faptul că poate fi practicat aproape la orice vârstă, indiferent de condiția fizică. Practicat constant înotul poate să aducă schimbări pozitive atât pe termen scurt cât mai ales pe termen lung. De beneficiile înotului se poate bucura oricine, chiar și persoanele în vârstă sau femeile însărcinate, motiv pentru care vă prezentăm mai jos o parte dintre acestea.

Beneficiile înotului

  • Pierderea în greutate. Cel mai adesea, oamenii se raportează la activitățile fizice cu gândul de a scăpa de kilogramele suplimentare și pentru a-și tonifia corpul. Precum celelalte activități, înotul este activitatea fizică ideală pentru cei care vor să scape kilogramele în plus și de grăsimea corporală. Mai mult, este una dintre activitățile cu cel mai mare consum de calorii și mulți specialiști consideră că prin intermediul acestui sport, se poate atinge cel mai bun raport între timpul de practicare și numărul de calorii arse.
  • Crește tonusul și forța musculară. În timpul înotului toate grupele de mușchi sunt lucrate. Pentru o dezvoltare armonioasă este important să fie alternate toate stilurile de înot. Mai mult, s-a demonstrat că înotul mărește rezistența oaselor, protejând în același timp încheieturile.
  • Ajută articulațiile. În cazul traumatismelor sau anumitor boli ale articulațiilor, precum artrita, este dificil și chiar contraindicat efectuarea de exerciții fizice cu un impact mare asupra acestora. Apa în schimb oferă sprijin mușchiilor și articulațiilor și din acest motiv reprezintă cea mai bună alegere pentru persoanele care se confruntă cu astfel de probleme.
  • Menține și întărește sănătatea cardio vasculară. Pe lângă toate celelalte beneficii și pe lângă tonifierea mușchilor, înotul mai stimulează și cel mai important mușchi din organism, cel al inimii. Stimulează un flux sanguin mai abundent și mai rapid, iar inima pompează mai puternic pentru a furniza oxigen acolo unde este nevoie. Reduce apariția bolilor cardio-vasculare și scade tensiunea arterială, menținând nivelul zahărului din sânge la valori normale. De asemenea, dezvoltă capacitatea respiratorie, fiind ideal pentru astmatici și fumători.
  • Benefic pentru femeiile însărcinate. Înotul este recomandat femeilor însărcinate. Creșterea greutății corporale pe perioada sarcinii, poate cauza dureri musculare și osoase și pune presiune pe coloană. Apa în schimb suportă greutatea, iar acest acest lucru conferă un confort mai mare când femeile doresc să facă mișcare. De asemenea poate fi practicat cu riscuri minime asupra sarcinii.
  • Îmbunătățește flexibilitatea. Înotul antrenează întregul organism și fiecare parte a corpului este în mișcare în timpul înotului. Spre deosebire de antrenamentele clasice cu greutăți, unde fiecare antrenament se concentrează pe anumite grupe de mușchi, cu mișcări limitate, înotul generează mișcări complete, care ajută articulațiile să rămână flexibile. Astfel, cei care au probleme cu articulațiile sau sunt în vârstă pot face sport fără griji.
  • Îmbunătățește somnul și ajută la creșterea bunei dispoziții. Din ce în ce mai multe persoane suferă de tulburări de somn. Practicat în mod constant, înotul poate ajuta persoanele care suferă de insomnii să aibă un somn mai bun. Exercițiile fizice favorizează secreția de endorfine, care ajută și aduc buna dispoziție.
  • Îmbunătățește postura. Înotul ajută la corectarea posturii incorecte și reduce durerile de spate.
  • Ameliorează astmul. Pe lângă beneficiile pe care le are asupra sistemului cardiovascular, înotul crește capacitatea pulmonară și îmbunătățește respirația. De asemenea, aerul umed din interiorul bazinelor poate să amelioreze simptomele astmului, însă trebuie avută mare grijă la mirosurile dezinfectanților folosiți, care din potrivă, le pot agrava.
  • Ameliorează simptomele sclerozei multiple. Personale suferinte de această boală își pot ameliora manifestările acesteia prin practicarea înotului. Apa oferă sprijin întregului corp și îmbunătățește mobilitatea. De asemenea, ameliorează oboseala excesivă și depresia asociate cu scleroza multiplă.
  • Ajută la vindecarea sau recuperarea mai rapidă în cazul anumitor afecțiuni. Medicii recomandă înotul persoanelor care au suferit diverse intervenții chirurgicale sau care suferă de afecțiuni locomotorii. Prin înot procesul de recuperare devine astfel mai plăcut, mai rapid și mai ușor.

Alte avantaje și beneficii ale înotului

  • Nu presupune achiziționarea unui echipament complex. Este nevoie de un costum de baie, ochelari și cască de înot.
  • Poate fi practicat tot timpul anului, indiferent de vârstă, atât de persoane sănătoase cât și de către persoanele cu diverse probleme de sănătate.
  • Riscul de accidentări în apă este foarte scăzut.
  • Reduce riscul apariției diabetului. Exercițiile aerobice și în special înotul, sunt foarte bune pentru a reduce riscul apariției diabetului de tip 2.
  • Ajută la întărirea sistemului imunitar la copii. Cei care practică în mod constant înotul sunt mai rezistenți la boli și la infecții.
  • Alungă stresul. Este și un exercițiu meditativ  și aduce relaxare.

Dacă nici aceste beneficii și avantaje ale înotului nu v-au convins, poate că asta o va face: veti trăi mai mult! Cercetătorii de la Universitatea din Carolina de Sud, au realizat un studiu conform căruia cei care practicau înotul regulat au avut o rată a mortalității cu 50% mai mică față de cei care practicau jogging ul, care se plimbau sau care nu practicau nici un sport.