1614457196 8

Evoluția echipamentelor de tenis din lume. A avut România o influență?

Tenisul are origini vechi si era cunoscut ca un joc practicat de catre calugari. Acestia loveau o minge impotriva zidurilor manastirii folosindu-si manile sau unutilizand un bat. Istoria arata predecesorul tenisului de camp de astazi intalnit in manastiri pana in secolul al XIII-lea. Acest joc a devenit foarte popular mai ales special in Franta, unde jucaorii incepeau jocul strigând „tenez”(„ia asta” / „joac?”).

Istoria tenisului a prins viata in secolul al XIX-lea, secol ce a dus la dezvoltarea si progresul cauciucului vulcanizat, fapt care a permis produc?ia de mingi care puteau sari. Acest lucru a permis tenisului sa fie jucat in aer liber, aici incepand istoria tenisului pe gazon. In 1874, in Londra, englezul Walter C. Wingfield a brevetat echipamentele si regulile jocului ce urma sa devina tenisul actual.

In acelasi timp apare si incaltamintea de tenis, tot datorita inventarii cauciucului.

Rachetele de tenis au aparut in secolul al IV-lea ca o necesitate deoarece lovitul mingii cu mana era inconfortabil si dureros.

Racheta a crescut in dimensiune odata cu aparitia tenisului de camp, iar in urmatorii 100 de ani a ramas aproape la fel, fara mari schimbari. Rachetele cu capete metalice ?i corzi de sarma au fost inventate in 1889, insa au fost remarcate si recunoscute in 1967, cand Wilson Sporting Goods a introdus T2000. Aceasta din urma, cea cu capete metalice era mai puternica si mai u?oara decat lemnul devenind un articol ce a crescut in vanzari.

Urmatorii 30 de ani au adus o explozie in materie de inova?ii in realizarea si designul rachetei, fapt ce a precedat aparitia rachetelor u?oare din grafit, cele care se folosesc si in prezent si care se diferentiaza datorita capetelor supradimensionate.

Primul brand care a facut istorie in lumea tenisului a fost Adidas, in 1931, dupa care a urmat Converse. Acestia au lansat pantoful de atletism numit dup? campionul de tenis din anii 1930, Jack Purcell.

Incepand cu anii ‘70, Romania a fost recunoscuta la nivel mondial si asezata pe harta tenisului mondial datorita lui Ilie Nastase. Acesta a fost numarul unu mondial in 1972 si 1973.

A castigat 58 de titluri la simplu, printre care US Open in 1972, respectiv Roland Garros in 1973. La dublu a castigat turneele de la Wimbledon in 1973, Roland Garros in 1970 si US Open in 1975.

Alaturi de Ion Tiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, in 1969, 1971 si 1972.

Datorita succesului Simonei Halep din ultimii ani si a rezultatelor obtinute datorita individualitatilor si determinarii, tenisul a devenit un sport la moda in Romania iar Romania a reusit sa influenteze in mod pozitiv tenisul mondial si perceptia asupra tenismenilor din tara noastra.

Pe langa Simona Halep, alte nume importante si-au pus amprenta asupra sportului cu racheta: Virginia Ruzici, Andrei Pavel, Ruxandra Dragomir, Horia Tecau, Irina Begu, Florin Segarceanu, Victor Hanescu, Sorana Cirstea, Florin Mergea, Mihaela Buzarnescu, Irina Spirlea sau Raluca Olaru.

Se pare ca o data cu evolutia si perfectionarea echipamentelor de tenis a crescut si dorinta tinerilor romani de a practica acest sport atat la nivel de amatori cat si la nivel profesionist.

Amprenta acestui sport in afara granitelor a aparut firesc si treptat si capata o amploare din ce in ce mai vasta.