Distreaza te David

Distrează-te, David! Antrenamente într-un bazin atipic. „Uneori, mai și înot”

David Popovici este noul fenomen din sportul românesc. După cele două recorduri mondiale de juniori stabilite recent și după cele trei medalii de aur și una de argint de la Campionatul European de juniori, el a ajuns acum în finala olimpică la 200 m liber.

Distreaza te David

David e un adolescent de 16 ani educat de părinți să-i respecte pe cei din jur. E tuns scurt, deși acum doi ani avea plete și i se spunea Zânul, are o privire care exprimă bucurie, neastâmpăr, curiozitate. Zânul s-a maturizat, e un tânăr atletic care arată excelent, pentru că înotul modelează frumos trupurile sportivilor.

Dar ce am văzut mai important în comportamentul și în atitudinea lui David este că știe să se bucure. De ceea e face, de cât și cum muncește, de rezultatele și de performanțele lui, de prieteni, părinți și de cei care l-au ajutat și îl ajută în carieră.

La revenirea de la Europenele de juniori de la Roma, David Popovici a spus simplu că merge la Jocurile Olimpice ca să se distreze, „pentru că acesta este spiritul olimpic”! Și când mergi să te distrezi, când nu pui o presiune imensă pe tine, e posibil ca rezultatele să vină de la sine, doar printr-o concentrare maximă și prin ce ai acumulat până acum la antrenamente și la competițiile premergătoare Jocurilor.

David s-a antrenat într-un bazin atipic, de 31,5 metri!

Am stat de vorbă cu Cătălin Becheru, unul dintre antrenorii de la clubul sportiv Navi, acolo unde și-a început David Popovici cariera sportivă, la numai 9 ani. De altfel, antrenorul care l-a crescut și care l-a pregătit până acum la Navi, Adrian Rădulescu, se află cu David la Tokyo.

Navi este un club privat, care are o echipă de antrenori. Antrenamentele se fac în două bazine, unul în complex Miramar, care are 31,5 metri, și unul mai nou, în zona Mihai Bravu, de 25 de metri.

„În bazinul de la Miramar, am crescut cei mai mulți copii, printre care și David Popovici. Din acest bazin, atipic pentru înot, am dat mai mulți sportivi către loturile naționale. Copiii noștri au luat medalii la Festivalul Olimpic al Tineretului European – FOTE. Prima a fost Claudia Gâdea, care a câștigat aurul la această competiție în 2015 la 400 metri mixt, antrenându-se în acel bazin de 31,5 metri. Apoi, în 2017, am avut finale cu Andreea Drăgoi și Ioana Gâdea, iar apoi, la Baku 2019, Ioana Marin și David Popovici au mers de la noi la acest Festival, unde David a luat două medalii de aur și una de argint.”, explică unul dintre fondatorii Navi, Cătălin Becheru.

Cei mai buni copii de la clubul Navi (fost Aqua Team) merg la clubul Steaua, unde se pregătesc tot cu cei 3 antrenori numiți mai sus, deci există o continuitate în pregătire.

Antrenamente non-stop, și sâmbăta, și duminica!

„David a venit la noi la 9 ani. Adrian Rădulescu a crezut cel mai mult în David. Făcea antrenamente cu el și sâmbăta, și duminica. Se vedea de la început că e un copil deosebit, un copil diferit. Adrian Rădulescu a avut marea calitate să îl determine să muncească, el fiind un copil foarte jucăuș. Un copil bun.”, îl caracterizează Becheru pe noul star al natației românești și, sperăm noi, și mondiale.

Și apropo de faptul că David e un copil „jucăuș”, el are și un simț al umorului pronunțat. Pe pagina lui oficială de facebook, la Prezentare, a scris: „I occasionally also swim :)” (Uneori, mai și înot). Pentru David, „uneori” înseamnă „tot timpul”!

O dată la 20- 25 de ani, în sportul românesc apare un fenomen. A fost Nadia în 1976, când, la nici 15 ani, a luat 3 medalii de aur la gimnastică, la JO de la Montreal, apoi Diana Mocanu în 2000 – cu două medalii de aur la înot, la o vârstă apropiată – 16 ani. Acum, îl avem pe David Popovici, tot de 16 ani, calificat în finala olimpică de la 200 m spate, la JO de la Tokyo.

„Va intra în galeria marilor sportivi ai României”

„I-am spus din 2019 tatălui lui David că îl văd pe băiatul lui intrând în galeria marilor sportivi ai României, că o să fie acolo, lângă Nadia Comăneci, Patzaichin, Năstase!”, spunea pentru SPORTescu Valentin Popescu, organizatorul Galei Trofeelor Alexandrion, unde David Popovici a fost premiat cu trofeul Speranța, când avea numai 14 ani.

Că va fi sau nu medalie la noapte, contează mai puțin. Important e că David poate fi un exemplu pentru mulți copii care se apucă de sport sau pentru mulți tineri care deja practică sportul.

Îl puteți urmări pe David Popovici în finala olimpică de la 200 m liber în dimineața zilei de marți, 27 iulie, pe Eurosport sau pe TVR, de la ora 4:43. Tot mâine dimineață, de la ora 4.59, Robert Glință va înota în finala de la 100 metri spate.

„Mai bine de 10 ani am câștigat toate Campionatele Naționale din România și furnizăm cei mai mulți sportivi către loturile naționale. Suntem alături trup și suflet de colegul nostru, Adrian Rădulescu, și de sportivul lui, David Popovici. Vrem să le transmitem că, indiferent de rezultatul lor de acolo, pentru noi ei sunt deja campioni!!!”, a fost mesajul de încurajare transmis de clubul Navi pe pagina oficială de facebook.

Îi transmitem și noi lui David doar atât: „Enjoy!”

David Popovici va lua parte și la probele de 100 m liber (27 iulie) și 50 m liber (30 iulie).

„Dacă ajung în finală, acolo se poate întâmpla orice. Cine se simte cel mai bine în acea zi, cine e cel mai puternic mental va triumfa.” – David Popovici la revenirea de la CE de juniori, pe 12 iulie 2021

„Sunt convins că va fi o finală de neuitat! Acum 4-5 luni, nici nu mă gândeam că mă voi califica într-o finală la 200 metri liber, nu visam. Dar se mișcă totul repede, pentru că am un antrenor foarte bun (n.r. – Adrian Rădulescu)” – David Popovici, după calificarea în finala probei de 200 m liber la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Foto: cosr.ro