1614456710 1

Istoria Fifa Pro Clubs în România

Salutare!

Sunt Adrian Cristea și de astăzi vom porni împreună pe cărările Pro Clubs-ului din România.

Vom încerca să desfacem firul în 4…mii și să aflăm tot ce este de actualitate în campionatele naționale pentru PS4, Xbox și PC, pe toate platformele unde băieții și de ce nu și fetele își investesc gametime-ul.

Înainte de a afla cele mai noi rezultate, sau care sunt echipele cele mai bune, sau cine ne reprezintă cu mândrie prin Europa sau la Naționale, vom trece în revistă începuturile acestui mod de joc pe plaiurile mioritice.

Ce este Pro Clubs?

Pro Clubs este modul de joc din binecunoscutul, îndrăgitul sau înjuratul FIFA, care permite unui utilizator să își controleze propriul jucător. Și nu doar să îl controleze, ci să îl și creeze și să îl customizeze după chipul și asemănarea…tutorialelor de pe Youtube (sau pentru cine se simte creativ…după propria imaginație – asta dacă vă întrebați de ce are Ronaldo părul verde, sau de ce are păr). Prima parte este partea ușoară, pentru că după crearea caracterului, utilizatorul nostru trebuie să se sincronizeze, ca într-o adevarată echipă, cu ceilalți 10 jucători de pe teren. Și aici, dragii moșului, se face diferența între echipele competitive și *noi ne jucăm doar de fun*. Bineînțeles că lucrurile pot deveni distractive și când ești competitiv și echipa ți se mișcă de zici că joci FIFA, dar aici cred că toți practicanții de Pro Clubs sunt de acord că este nevoie de timp pentru performanțe.

…sau mai pe scurt, dacă simți că antrenorul nu ți-a dat suficiente șanse la echipa din cartier, îi poți arăta că tu știi mai bine și că poți câștiga de unul singur Champions League. Practic tot ce ar fi de făcut, ar fi să pui mâna pe un FIFA, dar nu mai vechi de 2009, și să te apuci de împletit tastaturi și joystick-uri. Pregătim și un tutorial despre primii pași în Pro Clubs, așa că nu vă speriați dacă aveți 50 de ani și nu știți de unde se deschide o consolă.

Pro Clubs în România

Chiar dacă modul de joc este disponibil încă de la FIFA 2009, a durat o vreme până când gamerii din România au reușit să se organizeze în campionate naționale și să fie astfel invitați să participe și în cupele europene sau turneele pentru echipele naționale.

Anul de referință pentru noi se pare că a fost 2017, când o parte dintre românii care deja jucau Pro Clubs au decis că ar fi cazul să facă asta într-un cadru organizat. Pentru asta au luat legătura cu cei care dețineau platforme pentru organizarea acestor competiții și încet și sigur lucrurile au început să capete formă și pentru noi.

Sacrificii pentru binele comun!

Prima astfel de platformă a fost VPG-ul (Virtual Pro Gaming), unde din 2017 avem primele 10 echipe de Pro Clubs PS4 înscrise în Campionatul Național. Un aspect interesant de la vremea respectivă îl reprezintă faptul că una dintre echipele existente, care jucase deja într-o competiție din Anglia, All Stars Romania, a fost nevoită să își împartă lotul în 3 pentru a completa numărul minim de echipe necesare începerii campionatului. Dovadă clară că este nevoie și de sacrificii pentru binele comun. În momentul de față se desfășoară al 15-le sezon în VPG, campionatul desfășurandu-se cu 14 echipe în prima ligă și  10 echipe în liga secundă. Printre cele mai titrate echipe de pe această platformă amintim:

-Zeal22 (echipă care s-a numit și MosTalented și CSV Steaua) – 5 titluri de Campioană și 4 Cupe ale României

-Asalt Gaming – 3 titluri de Campioană

-RedFear eSports (Viitorul Constanța) – 2 titluri de Campioană și 2 Cupe ale României

-Dinamo eSports – 2 titluri de Campioană și o Cupă a României

-Universitatea Craiova – un titlu de Campioană și 2 Cupe ale României

-FC Argeș eSports – un titlu de Campioană și o Cupă a României

-Venus eSports, Farul Constanța și ACS Poli Timișoara – câte o Cupă a României

-Berceni eSports – o Cupă a Ligilor

Pe VPG România sunt înregistrați momentan aproximativ 1300 de jucători (inclusiv jucători străini) care activează la echipele din primele două ligi sau care așteaptă să semneze contractul carierei. Performanțele jucătorilor sunt punctate în funcție de statisticile obținute în fiecare meci și sunt specifice fiecărei poziții. În baza acestor punctaje, există clasamente pentru fiecare post din teren (portari, fundași centrali, fundași laterali, mijlocași defensivi, mijlocași ofensivi, benzi și atacanți), la final de săptămână fiind recunoscuți cei din echipa săptămânii, iar finalul campionatului aducând echipa sezonului. Fiecare jucător este responsabil de colectarea și introducerea stats-urilor personale.

Echipele care se angajează să participe în ediția de campionat sunt nevoite să plătească o taxă, care se împarte între fondul de premiere pentru cele mai bune echipe și dreptul de înscriere al echipei pe platformă. Primele 8 clasate își câștigă dreptul de a participa în sezonul de Cupe Europene, echivalentul Champions League și Europa League.

O încercare de popularizare a Pro Clubs-ului a avut loc în 2018, unde la un concurs organizat de eMag au participat echipe de PS4, Xbox și PC, fiind primul eveniment care oferea puțină notorietate modului de joc.

Alternativă la VPG

Tot pe partea de PS4, Pro Clubs-ul românesc se mai dezvoltă și pe o altă platformă, denumită Virtual Pro League (VPL). Aici, comunitatea s-a organizat începând cu 2018 și s-au înregistrat până acum 6 ediții de campionat și 4 ediții de cupă (ediția cu numărul 6 este în desfășurare). Prima diferență dintre cele două platforme constă în costurile necesare înscrierii echipelor. VPL este o platformă free, în sensul în care nu este necesară achitarea unei taxe de înscriere, care însă oferă anumite beneficii utilizatorilor premium. Baza de jucători este în mare aceeași, pe VPL existând tot aproximativ 1300 de utilizatori înscriși. Sistemul de punctaj pentru jucători se bazează pe aceleași statistici obținute în timpul meciurilor, în VPL responsabilitatea introducerii acestor statistici revenind managerului sau co-managerului echipei. Discutăm și aici de clasamente pentru fiecare post din teren, echipa săptămânii și echipa sezonului.

Campionatul actual din VPL se desfășoară cu 16 echipe în prima divizie și alte 16 echipe în liga secundă. Tot în VPL s-a desfășurat și Supercupa Jucăm de Acasă (în primăvara lui 2020), prima competiție de Pro Clubs transmisă de o televiziune din România. Amintesc de această Supercupă pentru că a reprezentat un alt moment care a adus acest mod de joc în atenția publicului larg, provocând și apariția multor echipe noi și înregistrarea de noi utilizatori. Acest flux de jucători a dus chiar la crearea ligii a 3-a preț de un sezon.

Echipele care au reușit primele performanțe în VPL sunt:

-Hermannstadt eSports (sau DUB eSPorts) – un titlu de Campioană și 2 Cupe ale României

-Steaua București – un titlu de Campioană și o Cupă a României

-Virtualtech eSports – un titlu de Campioană și o Cupă a României

-Rapid eSports – un titlu de Campioană

-Peaky Blinders (Universitatea Craiova) – un titlu de Campioană și Supercupa Jucăm de Acasă

-SR Brașov eSports – o Cupă a României

Și din VPL, echipele de pe primele 8 locuri ajung în cele două competiții europene, având aceeași distribuție de 4 în Champions League și 4 în Euro Proleague.

Cine detronează FC Voluntari?

În materie de Xbox, interesul nu pare a fi la fel de mare, cel puțin din partea utilizatorilor de Xbox, chiar dacă începuturile din 2019 arătau foarte promițător. Fiind înscriși inițial pe VPG, băieții au avut de organizat două ligi datorită numărului mare de echipe. Lipsa de implicare a celor care dețin VPG a condus însă comunitatea către o migrare spre VPL după doar un an de la primul campionat național, platformă pe care se desfășoară și în prezent. Aproximativ 300 de utilizatori sunt împărțiți în 14 echipe și se luptă în al 4-lea campionat organizat pe această consolă.

Nu mă înțelegeți greșit…oamenii implicați în proiectele de pe Xbox sunt foarte interesați de creșterea comunității și sunt absolut sigur că ar primi pe oricine cu brațele deschise. Au avut parte însă de mici setback-uri, peste care dacă vor trece, vor putea să atragă multe alte echipe.

FC Voluntari este campioana primelor și singurelor 3 ediții încheiate, iar echipe ca Rapid, Dinamo, U Cluj, Botoșani sau Prometheus încearcă să țină pasul cu una dintre primele echipe de Pro Clubs din România care a reușit să încheie o înțelegere cu echipa mare de fotbal și să și primească o susținere reală din partea acestora. Probabil spre asta tind acum, sau ar trebui să își dorească, majoritatea echipelor de eSports de la noi, având exemple excelente din partea echipelor din Turcia, Ungaria, UK. Dar despre acest potențial putem vorbi mai pe larg, da, ați ghicit…în articolele viitoare.

Mici și hotărâți

Comunitatea de pe PC a luat naștere în urma concursului eMag amintit mai sus. Platforma aleasă pentru organizare a fost tot VPG, timp de un an. Aceeași lipsă de implicare pentru alte console decât PS4 a celor de la VPG a dus la mutarea micii comunități pe Proleague.de, aceasta fiind caracterizată drept cea mai cunoscută comunitate de Pro Clubs pentru PC. Și aici, începând cu iulie 2020, pare că le merge bine.

Au crescut treptat cu 6, 10, 12 și chiar 24 de echipe (18 in prima ligă și 6 în liga secundă) pe parcursul primelor 4 sezoane. Sezonul numărul 5, cel recent încheiat, s-a limitat însă la 10 echipe datorită migrării multor utilizatori spre console. Comunitatea numără undeva la 200 de jucători activi, incluzând și stranierii. Avem și aici echipe care se califică în cupele europene: 2 în Champions League și 2 în Europa League.

Campioanele de până acum de pe PC sunt:

FC Național

FC U Craiova – 2 titluri

Juventus București – 2 titluri

Cele două ediții de Cupa României disputate pe această platformă au fost adjudecate de U Cluj și FC U Craiova.

Avem viitor?

Vom încerca, în seria de articole care va urma, să vă prezentăm cât se poate de bine imaginea actuală a comunităților de Pro Clubs din România, punând accent atât pe implicarea celor din comunitate dar și pe interesul venit dinspre partea *civilă*. Avem cluburi care știu să se promoveze, avem cluburi care au acorduri încheiate cu echipe din fotbal, discutăm deci despre un potențial mare mai ales în contextul actual. De ce totuși nu ne apropiem încă de nivelul echipelor de eSports profesioniste?