Bivol

Dmitri Bivol, campion mondial la box, etnic român, necunoscut în România.

De-a lungul timpului, România a avut campioni mondiali în boxul profesionist, dar acele vremuri sunt de mult apuse. Trei boxeri născuți pe teritoriul României au reușit de-a lungul vremii să se încoroneze drept campioni mondiali în cel mai aristocratic sport.

Primul a fost Mihai Leu (28-0), care în 1997 a câștigat centura W.B.O la categoria semi-mijlocie (67 kg) , apoi a fost urmat de către Leonard Doroftei (22-1-1) în 2002, atunci când boxerul ploieștean a câștigat centura W.B.A la categoria ușoară (61 kg), ca mai apoi timp de aproape 5 ani (19.10.2007-26.05.2012), Lucian Bute (32-5) a fost campion mondial la categoria super-mijlocie (76 kg), boxerul din Pechea reușind să-și apare centura I.B.F de 9 ori, un record istoric pentru boxul românesc. Pentru Lucian Bute, a 8-a luptă de apărare a centurii a avut loc la Romexpo, Bute reușind să-l învingă prin K.O pe francezul Jean-Paul Mendy.

După Lucian Bute, nici un alt român nu a mai ajuns în vârful ierarhiei mondiale din box, dar, un boxer cu chip asiatic și nume 100% românesc, e acum pe culmile Everestului din box, acesta fiind Dmitri Bivol.

Dmitri Bivol, boxer născut din tată etnic român din Basarabia (actuala R.Moldova) și mamă din Coreea (actuala Coreea de Nord), s-a născut în Kârgâstan pe 18 decembrie 1990 și ca boxer profesionist reprezintă Rusia.

Având în vedere că după cel de-al Doilea Război Mondial, România a pierdut Basarabia și această regiune a ajuns în componența U.R.S.S, tatăl lui Dmitri Bivol, Iurie, și-a cunoscut viitoarea soție în Kârgâstan, aceasta fiind deportată din Coreea de Nord în Kârgâstan, așa cum au fost deportați numeroși etnici români din Basarabia și Nordul Bucovinei.

Fiind născut într-o familie mixtă, Dmitri a învățat limba părinților săi (română și coreeană), cât și limba rusă și engleză. Acesta cu drag revine la baștina tatălui său, atunci când nu se află în plin proces de pregătire pentru un meci de box.

https://www.instagram.com/reel/CPOEW0ooPfe/

Ca boxer, Dmitri Bivol are o carieră senzațională, înregistrând 21 victorii din tot atâtea meciuri, el deține titlul W.B.A la categoria semigrea începând cu anul 2017.

Pe 7 mai 2022, Bivol a reușit cel mai notabil succes din carieră, l-a învins pe Canelo Álvarez, unul dintre cei mai buni boxeri din ultimile decenii, cel care doar în fața lui Floyd Mayweather s-a recunoscut învins, până la lupta cu Bivol.

După meciul disputat cu Canelo Alvarez, Bivol  a fost clasat pe locul al doilea în clasamentul celor mai bun boxeri activi din lume, conform BoxRec, pe locul 1 fiind Canelo Alvarez.

Pe 5 noiembrie 2022, Dmitri Bivol și-a apărat pentru a 10-a oară centura W.B.A de la categoria semi-grea, în fața mexicanului Gilberto Ramírez.

Prin această victorie, Bivol ar putea să-și măsoare forțele în 2023 cu ceilalți 4 campioni mondiali de la categoria semi-grea, pentru a se putea stabili cine e cel mai bun boxer de la categoria semi-grea.