Sheriff Nice 1

Premieră pentru Republica Moldova. Meci în 8-imile Europa Conference League

Sheriff Tiraspol-Nice 0-1, a fost meciul care a consfințit participarea unei echipe moldovenești în primăvara europeană a cupelor europene, o premieră absolută pentru campionatul de dincolo de Prut. Pentru a juca în 8-imile Europa Conference League, Sheriff Tiraspol a trecut în play-off-ul Europa Conference League de sârbii de la Partizan Belgrad, cu scorul general de 3-2 (0-1; 3-1).

Partida din primul tur s-a disputant pe stadionul Zimbru din Chișinău, din motiv că Sheriff în acest sezon a fost obligată șă-și dispute meciurile de acasă la Chișinău și nu la Tiraspol.

Meciul a fost echilibrat, ambele echipe au prestat un joc spectaculos, fără menajamente, jucătorii ambelor echipe faultând în nenumărate rânduri.

Faza meciului s-a produs în minutul 8, atunci când Abdoul Tapsoba (Sheriff Tiraspol) la driblat pe Dante (căpitanul celor de la Nice) și tot stadionul a explodat în urale pentru fotbalistul burkinabez de la Sheriff.

Golul partidei a fost înscris în minutul 45+3 de către  Ayoub Amraoui (Nice) care a trimis o torpilă de la distanţa de aproximativ 20 metri, portarul tiraspolenilor, Maxim Koval, neavând nici o șansă în a para șutul jucătorului marocan.

În repriza secundă, gazdele au fost mai incisive și de nenumărate ori au creat faze periculoase la poarta lui Nice, reușind în minutul 72 să șuteze în bara transversală prin Armel Zohouri, faza fiind aproape identică cu ocazia din prima șansă a meciului cu Partizan Belgrad, atunci când viespile a fost învinse cu scorul de 0-1.

Sheriff Tiraspol a reușit să marcheze în minutul 87, golul însă a fost anulat pe motiv de offside, spre dezamăgirea publicului, care a erupt precum un vulcan atunci când a fost marcat respectivul gol.

Meciul retur se va disputa pe 16 martie 2023, ora 22:00, la Nisa, pe stadionul Allianz Riviera.

În acest sezon european, Sheriff a disputat 17 partide în cupele europene, 6 meciuri în preliminariile Ligii Campionilor, 8 meciuri în Europa League și 3 meciuri în Europa Conference League. Acesta fiind cel mai lung parcurs a unei echipe moldovenești în cupele europene, din întreaga istorie a fotbalului moldovenesc.

Autori: Ion-Dumitru Panainte și Marcela Zgîrcibaba.