eb britain 220920

Măsuri luate de Marea Britanie în pandemia pentru structurile sportive

Primavara trecută ne-a întâpinat pe toți cu o surpriză mai puțin plăcută. Virusul care acum face parte din viața noastră abia își făcea apariția și avea să ne schimbe idea despre sănătate și socializarea. Pe lângă turism, industria sportivă este una intre cele mai afectatate peste tot in lume. Subiectul acestui articol este felul în care Marea Britanie a gestionat situația și dacă avem și noi ceva de învățat din experiența uneia dintre cele mai afectate țări.

În 2019, activitățile sportive și recreaționale erau estimate la 12.8 miliarde de lire sterline în Regatul Unit, iar 2020 a oferit o pantă descendentă abruptă. Ca urmare a cazurilor în creștere de covid, pe 20 și 23 martie 2020, guvernul a impus o serie de măsuri pentru a încerca să controleze pandemia. Sălile de sport s-au inchis, evenimentele majore pe stadione s-au anulat, iar fiecare persoana avea dreptul la a face activități fizice în afara casei o ora pe zi doar alături de membri familiei.

În aceste condiții, ofițerii medicali șefi din marile sporturi olimpice, paralimpice și profesionale din Regatul Unit au format un grup pentru a împărtăși gândirea în legătură cu modul în care sportul de elită ar putea planifica cel mai bine o întoarcere, la momentul oportun. Deși s-a recunoscut că există diferențe fundamentale între sporturi, inclusiv și nu se limitează la: programele competiționale actuale și viitoare; resurse financiare și de personal; riscurile potențiale ale transmiterii COVID-19 între participanți; și capacitatea lor de a se alinia cu orice relaxare a populației, o abordare colaborativă pentru planificarea „modului” în care ar putea reporni sportul de elită a fost convenită ca cel mai eficient mod de a crea un dialog unic intre guvern, sitstemul de sănătate publică din Anglia și cei mai afectați de aceste măsuri – sportivii.

Rezultatul acestui brainstorming interinstituțional și interdisciplinar a rezultat în dezvoltarea unui model în 5 etape care stabilea pașii discreți prin care fiecare sport ar trebui să revină la normal. Astfel, prima etapă era reprezentată de reluarea antrenamentul individual sau în grup restrâns, dar păstrând distanța, urmată de antrenamente în grupuri largi, apoi revenirea la competiții naționale și internaționale fără spectatori. Ultima etapă era reprezentată de reîntoarcerea la normal din toate punctele de vedere.

Deși virusul nu a dispărut și măsurile nu au fost luate conform planului inițial, faptul că o serie de specialiști din toate domeniile care au legătura cu sportul au ales să caute soluții împreună cu guvernul arată importanța pe care statul britanic o acordă unui domeniu care poate la noi nu este tratat ca o prioritate.

În 2021, pe englezi primăvara i-a întâmpinat tot cu un lockdown sever care acompaniază campania masivă de vaccinare. Astfel, noile măsuri de relaxare anunțate oferă informații și despre realuarea vieții sportive. În primă fază, pe 29 martie a permis cetățenilor britanici să realizeze activități sportive organizate sau neorganizate în aer liber. 12 aprilie vine cu mult așteptata redeschidere a sălilor de sport, iar în luna mai este prevăzută reînceperea organizării de evenimente sportive în spații închise.

Informațiile de mai sus se regăsesc îm documentul guvernului britanic în legătură cu răspunsul autorităților la virusul covid-19 pentru primăvara aceasta. În plus, deschiderea facilităților sportive este justificată prin faptul că „va contribui la reducerea efectelor negative asupra sănătății fizice și mentale cu care se confruntă o mare parte a populației, în special copiii și cei care trăiesc singuri. Este bine cunoscut faptul că exercițiile fizice și sporturile în aer liber pot reduce riscul persoanelor de boli majore, cum ar fi bolile de inimă, accidentul vascular cerebral, diabetul de tip 2 și cancerul cu până la 50%. Activitatea fizică este, de asemenea, cunoscută pentru a ajuta la îmbunătățirea sănătății mintale printr-un somn mai bun, stări de spirit mai fericite și gestionarea stresului, anxietății sau a gândurilor negative”.

Un astfel de document demonstrează faptul că, deși ne aflăm într-o situație de urgență națională și internațională, datorată pandemiei, există și alte probleme care ne pot afecta fizic și psihic. Din fericire, pentru multe dintre acestea există un antidot cunoscut – sportul!