articol 2

Jocurile Olimpice de la Tokyo: sporturi, arene, restricții, televizare

Amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, cea de-a XXXII-a ediție a Jocurilor Olimpice se va desfășura la Tokyo în perioada 23 iulie – 8 august 2021. Capitala Japoniei găzduiește pentru a doua oară JO de vară, după ediția din 1964.

articol1

Vor concura 11.500 de sportivi (dintre care 101 sunt români), din delegații mai făcând parte 79.000 de oficiali și jurnaliști. Programul Jocurilor include un număr record de 33 de competiții cu 339 de evenimente sportive, disputate în 42 de săli și arene. 

Patru sporturi vor „debuta” la JO: karate, skateboarding, cățărări și surfing. De asemenea, vor exista cincisprezece noi discipline în cadrul sporturilor existente, inclusiv baschetul 3×3, ciclismul freestyle BMX și ciclismul Madison, precum și noi evenimente mixte în mai multe sporturi.

Vom vedea la aeastă ediție: atletism, badminton, baschet, baseball, box, caiac canoe, canotaj, ciclism, echitație, hochei pe iarbă, fotbal, gimnastică, golf, haltere, handbal, înot sincron, judo, karate, lupte, natație, navigație, pentatlon modern, polo pe apă, rugby în 7, sărituri în apă, scrimă, skateboarding, surfing, taekwondo, tenis de masă, tenis de câmp, tir, tir cu arcul, triatlon, volei.

Cele mai multe dintre întreceri sunt găzduite în Tokyo, care este împărțit în două zone: Heritage Zone and Tokyo Bay Zone.

Fără spectatori

Deși la un moment dat exista varianta ca arenele să fie ocupate la jumătate din capacitate cu spectatori autohtoni, până la urmă s-a luat decizia ca Jocurile Olimpice să se desfășoare cu porțile închise. 

Japonia înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de infectări cu coronavirus. Pe 17 iulie, la Tokyo au fost înregistrate 1.410 cazuri noi, cele mai multe raportate din 21 ianuarie. Probleme mari sunt și în Satul Olimpic, unde de la o zi la alta sunt depistate tot mai multe cazuri, atât în rândul sportivilor, cât și în staff-urile tehnice. De altfel, s-a tot vehiculat ideea că Jocurile ar putea fi amânate în ultimul moment, cu toate că pierderile ar fi de miliarde de dolari.

Restricțiile sunt foarte severe, chiar și pentru sportivi. „Am ajuns în Matsudo în jur de miezul nopţii, după o escală la Istanbul şi alte 11 ore cu avionul. Iar când am ajuns aici am avut oarecum un şoc, pentru că regulile guvernului japonez sunt foarte, foarte stricte. Sunt doar două etaje unde avem voie să ne deplasăm, la 4 şi 5. Iar să urcăm sau să coborâm o putem face doar pe scara de serviciu, liftul şi scările principale le folosesc alte persoane şi nu avem voie să luăm contact cu absolut nimeni. Timpul petrecut aici este în cameră sau la antrenament, atât. Nu avem voie la magazin, nu avem voie să facem o plimbare, nu avem voie să ne relaxăm, absolut nimic. Este carantină totală”, a declarat, pentru Agerpres, atleta Alina Rotaru.

Delegațiile care au închiriat un hotel întreg au mai multă libertate, beneficiind și de o sală de mese. Oricine ajunge la Tokyo pe calea aerului trebuie să aibă un test negativ făcut cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii. 

Competițiile se pot vedea pe TVR și pe Eurosport

Românii pot urmări Jocurile Olimpice de la Tokyo pe TVR și pe Eurosport. Televiziunea publică a anunțat că vor fi 200 de ore de transmisiuni, sporturile fiind distrubuite pe cele trei canale:

TVR 1: canotaj, atletism, înot, meciuri importante de fotbal, handbal şi baschet, tenis de masă, tir cu arcul, scrimă

TVR 2: gimnastica, atletism şi handbal

TVR 3: volei, baschet și alte discipline.

Medaliile sunt confenționate din telefoane reciclate!

Medaliile vor fi decernate au fost confecționate din metale prețioase obținute prin reciclarea a 6,2 milioane de telefoane mobile. De asemenea, podiumurile au fost construite din plastic, recuperat din ocean și reciclat.