Jocurile Olimpice Tokyo

Câți bani se învârt la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Jocurile Olimpice au devenit o mașină de cheltuit bani, dar și o fabrică de făcut bani, asta în condiții normale. În pandemie, pierderile sunt impresionante.

Captura de ecran din 2021 07 29 la 15.39.27 1

Locuitorii din Tokyo au cerut anularea Jocurilor Olimpice, susținând că un eveniment de o asemenea anvergură, în care sunt implicați aproape 100.000 de sportivi și de oficiali din întreaga lume, poate duce la o explozie a cazurilor de Covid-19 în metropola japoneză.

Doleanța lor nu a avut rezolvare favorabilă. Unii spun că anularea JO ar fi fost „sinucidere” curată din punct de vedere financiar. Și așa, amânarea cu un an a ridicat costurile totale cu aproximativ 3 miliarde de dolari. Potrivit cifrelor publicate de Comitetul Internațional Olimpic, organizarea JO de la Tokyo costă 15,4 miliarde de dolari. În 2013, când și-au depus candidatura, japonezii au estimat un cost de 7,4 miliarde.

Potrivit auditorilor din Guvernul japonez, prețul plătit ar fi mult mai mare în realitate: 20 de miliarde de dolari! În comparație, trebuie spus că organizarea Jocurilor Olimpice de la Rio (2016) a costat 13,1 miliarde de dolari, iar bugetul total pentru JO de la Londra (2012) a fost de 10,4 miliarde.

Au fost acceptați sponsori și în afara TOP

Peste 60 de companii japoneze au plătit aproximativ 3 miliarde de dolari, plus 200 de milioane pentru extinderea contractului cu încă un an. Această sumă se adaugă la banii primiți de CIO prin „The Olympic Program” (TOP), programul prin care cele mai mari companii din lume sponsorizează mișcarea olimpică. În intervalul de referință 2017-2020, care include JO de la Tokyo, valoarea programului este de două miliarde de dolari. Pentru intervalul următor (2021-2024), sponsorii vor contribui cu 3 miliarde de dolari!

Presa internațională a scris că sponsorii pot cere compensații pentru faptul că la această ediție au fost interziși spectatorii, însă nu a apărut nicio informație concretă în acest sens.

Drepturi tv de miliarde de euro

Dacă Jocurile Olimpice ar fi fost anulate, CIO ar fi trebuit să dea înapoi aproximativ 4 miliarde de dolari, reprezentând valoarea totală a contractelor pentru drepturile de televizare. Doi dintre cei mai importanți cumpărători sunt compania mamă a NBC Universal și Discovery Communications, compania care deține Eurosport. Primul consorțiu media a plătit 4,38 miliarde de euro pentru a transmite evenimentele olimpice din perioada 2014-2020, iar cel de-al doilea a achitat 1,4 miliarde pentru perioada 2018-2024. În contextul absenței spectatorilor, expunerea pe tv a constituit beneficiul principal pentru sponsori.

Site-urile din SUA au scris că BBC a primit un număr mare de mesaje negative din partea telespectatorilor, după ce a pierdut difuzarea Jocurilor Olimpice în fața companiei Discovery.

In 2016, cu ocazia Jocurilor de la Rio, organizatorii au primit 2,87 miliarde de dolari din drepturile TV.

Stadionul de un miliard de dolari a rămas gol

Japonezii au cheltuit un miliard de dolari pentru a ridica stadionul de 60.000 de locuri care a găzduit ceremonia de deschidere. Impunătoarea arenă a rămas goală, după interzicerea spectatorilor. Potrivit estimărilor oficiale, absența fanilor înseamnă o pierdere de aproape 1 miliard de dolari, bani din ticketing, turism și industria ospitalității.

Delegația României a plătit 500.000 de euro pe biletele de avion

O mare parte din delegația de 101 sportivi plus oficiali a României a ajuns în Japonia cu o cursă charter: „Am reușit să grupăm cam 75% din delegație. Un charter în care au urcat 128 de persoane, sportivi, rezerve, antrenori. Am preferat să avem acest charter pentru că sunt condiții mult mai bune decât un avion de linie, dar se ajunge și mult mai repede, altfel trebuia să existe o escală”, a spus președintele COSR, Mihai Covaliu, care a dezvăluit că, per total, biletele de avion pentru Tokyo au costat 500.000 de euro.

Câți bani primește fiecare medaliat din România

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a anunțat premiile pentru sportivii care se vor întoarce acasă cu medalii:

– medalia de aur valorează 70.000 de euro din partea COSR, plus o mașină Toyota Camry.

– medalia de argint este recompensată cu 50.000 de euro.

– medalia de bronz îi aduce 30.000 de euro câștigătorului.

Cluburile pot suplimenta premiile

În funcție de posibilități, cluburile la care sunt legitimați sportivii pot suplimenta premiile în bani cu jumătate din sumă. Astfel, Ana Maria Popescu, care a obținut „argintul” la scrimă, va primi 50.000 de euro din partea COSR și 25.000 de euro de la Steaua.

Credit foto: olympics.com